Havadis53

Çaykur işçisine ek zam verilmeli, TİS yenilenmeli

Çaykur işçisine ek zam verilmeli, TİS yenilenmeli
316 views
17 Aralık 2021 - 21:14

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Çaykur işçisine ek zam verilmesini ve imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin (TİS) yenilenmesi gerektiğini savundu.

Yaşanan ekonomik gelişmeler sonucunda Çaykur’da imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin üzerinden bir yıl geçmeden ücretlerin yarı yarıya eridiğini belirten Aslan, “Açlık sınırının biraz üzerinde ücret alan Çaykur işçisi son yaşanan zamlar ve döviz artışı karşısında ücreti açlık sınırının altında kaldı.” dedi.

Haziran ayı başında Çaykur işçisinin maaşının 516 dolar seviyesinde iken bugün 321 dolar seviyesine indiğini ifade eden Aslan, “Çaykur işçisinin ücreti dolar karşısında erimiş, aylık ücret kaybı 195 dolara yükselmiştir. Çaykur işçisinin yüzde 90’ı mevsimlik işçi olarak çalışmakta ve yoksulluk faturası daha fazla ağırlaşmaktadır. Yaşanan zamlar ve döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı hak kayıplarının giderlimesi için Çaykur sözleşmesi yenilenmelidir. TUİK’in belirlediği enflasyon üzerinden değil, halkın gerçek enflasyonu üzerinden ücretler yeniden belirlenmelidir.” dedi.

1 Ocak 2022 tarihinden başlamak üzere işçilerin tüm kayıplarını giderecek yeni bir sözleşme yapılmasını ve ek protokolle tüm işçilere seyyanen 1000 TL zam ile gerçek enflasyon tutarı üzerinden en az yüzde 50 zam yapılması gerektiğini belirten Seyit Aslan, “Sadece ücretlere zam değil mevsimlik işçilerin kadro talebi karşılanmalıdır. Çaykur sözleşmesi yenilenmeli, kayıplar giderilmeldir. Bir kez daha Çaykur işçilerini bu talepler etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:rizehaberleri.com
timbir - birlik haber ajansi