Rukiye MEYVECİ/RİZE (DHA) – RİZE Kültür Sanat Gençlik Spor Kulübü Derneği hazırladığı “Rize Yöresi Kültürel Mirasımız Halk Oyunlarının Geliştirilmesi ve Tanıtılması” projesi İçişleri Bakanlığından onay aldı.
Rize Kültür Sanat Gençlik Spor Kulübü Derneği’nin halkoyunlarının yaşatılması için hazırladığı “Rize Yöresi Kültürel Mirasımız Halk Oyunlarının Geliştirilmesi ve Tanıtılması” projesi İçişleri Bakanlığından onay aldı. Rize’nin unutulmaya yüz tutmuş düzenlemeli halk oyunlarını, daha öncesinde kullanılan enstrümanları, çalınan müzikleri ve yöreye ait oyunların koreografilerinin yeniden düzenlenerek gelecek nesillere aktarılıp kültürel miras olan halkoyunlarının geliştirilmesini ve tanıtılması amacıyla hazırlanan proje ile gençlerin halk oyunlarına olan ilgisinin arttırılması hedefleniyor. Rize’de belirlenen ortaokul ve liseden seçilecek 40 erkek, 40 kız öğrenci olmak üzere toplam 80 genç ile proje yürütülecek. Halk oyunları eğitmenleri eşliğinde sürdürülecek proje kapsamında gençlerin halkoyunlarını öğrenmesi ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
Rize Kültür Sanat Gençlik Spor Kulübü Derneği Başkanı Murat Kopuz “Halkoyunlarını gençlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Biz zaten kendi ekibimizle bu kültürün yaşatılması ve tanıtılması için çalışmalarımızı sürdürüyor, Rize’de birçok programda sahne alarak halkoyunumuzu, tulum ve kemençe ezgilerimizi, yöresel kıyafetlerimizi bu platformlarda tanıtma imkanı buluyoruz. Şimdi hazırladığımız bu proje ile daha geniş kitlelere ulaşarak, proje süremizce yaklaşık 1500 kişiye ulaşarak Rize’nin unutulmaya yüz tutmuş düzenlemeli halk oyunlarını, daha öncesinde kullanılan enstrümanlarını ve çalınan müziklerini gelecek nesillere aktarılıp kültürel mirasımızın yaşamasını sağlayacağız. Özellikle gençlerimizi kültürel yozlaşmadan korumak amacıyla halk oyunlarıyla buluşturarak kültürel değerlerinin farkına varmalarına katkı sağlamak istiyoruz. Bu süreçte bize destek verenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
‘GENÇLERİN HALKOYUNLARINA İLGİSİ ARTTIRILACAK’
Kopuz “Türkiye halk oyunlarında, çeşitlilik ve kapsam bakımından dünyada en dikkat çeken folklorik olgulardan birisidir. Ancak henüz daha Türk halk oyunları derlemeleri tamamlanmış değildir. Rize’ye özgü olan halk oyunları çeşitleri ve enstrümanları olmasına rağmen sahnelenmediği için yeni nesil ve halkın büyük bir çoğunluğu tarafından bu zenginlik bilinmemektedir. Projemiz ile bunlar gün yüzüne çıkartılıp, halk oyunları derlemelerine doğrudan katkı sağlanmış olacaktır. Tarih, medeniyet, kültürel değerlerimizin korunması, geliştirilmesi ve ihyası konusuna katkı sağlanarak özellikle gençlerde halk oyunlarına olan ilgi arttırılacaktır” ifadelerini kullandı.