RTEÜ’den yapılan açıklamada ;
”Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Ardeşen Turizm Fakültemiz ile Fındıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzda “Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Savaşları” konulu konferans verdi.
İlk olarak Ardeşen Turizm Fakültesi’nde ardından Fındıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda program gerçekleştirildi.
Programlar saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.
Rektörümüz konferansında, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, Çanakkale Savaşları ve Çanakkale Savaşlarındaki ruhu anlattı.
Konuşmasına 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünde ve terörle mücadelede şehit olan güvenlik güçlerine ile vatandaşlara Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve milletimize başsağlığı dileyerek başlayan Rektörümüz: “Allah, Çanakkale Savaşı ve 15 Temmuz darbe kalkışmasını bir daha bu millete yaşatmasın. Mevla’m bir daha bu aziz milleti İstiklal Marşı yazdırmak zorunda bırakmasın.” dedi.
Rektörümüz, 12 Mart 2022 tarihinin İstiklal Marşı’nın Birinci TBMM’de kabul edilmesinin 101. yıl dönümü, 18 Mart’ın da Çanakkale Savaşları’nın 107. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak milli şair Mehmet Akif Ersoy’un daha yakından tanınması, Çanakkale Savaşı’nı ve Çanakkale Savaşı’nın barındırdığı ruhun hafızalara kazılmasının şart olduğunu vurguladı.
Akif’in fikirleri, yaşamı, mücadeleleri, vatan ve bayrak sevgisi ile gençliğe rol model olarak sunulacak bir kişilik olduğunu belirten Rektörümüz: “Ancak topluma yön veren şahsiyetleri değerlendirirken, yaşadıkları dönemin şartları ile sosyo-kültürel ortamı da göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü her insan kendi döneminin adamıdır. Akif’in doğduğu ve gençliğini geçirdiği döneme baktığımızda (1873-1903 arası 30 yaşına gelinceye kadar); 93 Harbi, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı’nın yıkılışı ve Cumhuriyet’in kuruluşu gerçekleştirilmiştir. Bu olayların Akif’in kişiliğinin, şahsiyetinin ve düşüncelerinin oluşmasında şu veya bu şekilde etkileri vardır. Bunları iyi tahlil etmek gerekir.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Akif Ersoy’un Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesindeki ruhu niteliği taşıdığını belirten Rektörümüz: “ Akif, milli mücadelenin manevi öncülerinden biridir. İmanlı, ahlâklı ve inançlı bir insandır. Büyük bir şair olmasının yanında büyük bir düşünürdür. Akif, sadece bir köşeye çekilip düşündüklerini yazan bir şair veya düşünür değildir. Aynı zamanda doğru bildiği şeyleri yapmaya çalışan bir cemiyet adamıdır. Mehmet Akif’in asıl davası hakikati ifade etmek ve hakkın yanında yer almaktır. Bütün hayatına hâkim olan “hak” duygusudur.” şeklinde konuştu.
Konuşmasına Çanakkale Savaşı ve Çanakkale ruhunu anlatarak devam eden Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çanakkale Savaşı’nı sadece tarihimizdeki savaşlardan bir savaş olarak görmenin yanlış olduğunun altını çizerek, “Esasında Çanakkale, inançla teknolojinin bir savaşıydı ve bu savaştan inanç galip çıkmıştır. Çanakkale Savaşı bir seferberlik savaşıydı. Çanakkale Savaşı’nın bize büyük bir bedeli olmuştur. Ancak bugünkü bağımsız devletimizi Çanakkale’de ayağa kaldırdığımız işte o imana, işte o ruha, işte o azme borçluyuz.” dedi.
Ülke olarak bizim Çanakkale ruhunu ebediyete kadar yaşatmamız gerektiğini ifade ederek, 15 Temmuz’da, genç-yaşlı, tüm ülkemiz insanının hain darbe kalkışmasına karşı göstermiş olduğu ayağa kalkışın, dirilişin de böyle bir ruhun dışa yansıması olduğunu söyleyen Rektörümüz: “ Çanakkale’den günümüze ruh nakli yapmalıyız. Çünkü insan bir ruhla diri olur. İçimizde hangi ruh dolaşıyorsa onun diriliğini yaşarız.” diyerek konuşmasını tamamladı.” ifadelerine yer verildi