Havadis53

Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali’nin ilk gününde çay forumu düzenlendi

Festivalin ilk gününde CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz düzenlenen çay forumu’nda çay üreticilerine çay kanunu ve çay sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili konuşma yaptı. Çay üretici meclisleri Pazar ilçe temsilcisi çay üreticisi Recep Memişoğlu’da forumda çay kanunuyla ilgili görüşlerini aktardı.

Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali’nin ilk gününde çay forumu düzenlendi
414 views
11 Ağustos 2022 - 23:50

Haberin Videosu;

“AKP’NİN HAZIRLADIĞI RUHSUZ ÇAY KANUNU TASLAĞIYLA KARŞILAŞTIK”

Yapılan etkinlik kapsamında düzenlenen panelde konuşan CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz şunları söyledi:

Çaydaki temel sorun çayın başlangıç sürecindeki çaydaki garantinin yani devlet garantisinin ortadan kaldırılmış olması, çayda taban fiyat uygulamasının olmaması, her şeyden önce AKP’nin gündeme getirmiş olduğu ve bizimde ‘Ruhsuz’ dediğimiz çay kanunu taslağıyla karşılaştık. Niye ruhsuz diyoruz çünkü bu çay kanununda; devlet yok, devletin koruması yok, üretici yok. Bu çay kanununda sadece özel sektör var yani çay üreticilerinin tamamen sömürülmesinin sürdürülmesi amacıyla hazırlanan bir çay kanunu taslağı.

“HERKES BULUNDUĞU NOKTADA MÜCADELEYİ ÖRGÜTLEYECEK”

Herkes bulunduğu noktadan mücadeleyi örgütleyecek, anlatacak. Ama şunu bilin yani biz bu konuyu biliyoruz vatandaş bu konuyu biliyor diye bakmayın. Henüz vatandaş bu konuyu tam olarak bilmiyor, algılamıyor. Daha konuyu öğrenebilmiş değil. Şu an yapılacak olan şey bunu vatandaşlara anlatmak. Bunu Hopa’da ki arkadaşlarımız da anlatacak, Pazar’da ki arkadaşlarımız da anlatacak, bizler de anlatacağız.

“PARTİCİLİĞİ BİR TARAFA BIRAKACAĞIZ BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Aslen Rize, Fındıklı’ lı olan CHP İstanbul milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu:

“Geçen yıl Cumhuriyet Halk Partisi’nin hazırlamış olduğu çay kanunu teklifinden sonra bu yasama yılının bitimine yakın AKP Rize ve Doğu Karadeniz çay bölgesi milletvekilleri bizim yaptığımız gibi bir çay kanunu teklifi ile geldiler ve yeniden tartışmaya başladık.

Neydi problem? Bu çay kanunu çıkmadan evvel ne konuşuyorduk? Çay zamanı geldiğinde derdimiz neyi? Çayımızın tamamını keşke ÇAYKUR alsa. Almıyor ÇAYKUR, alamıyor çünkü kapasitesi yetmiyor o zaman özel sektör aynı fiyatla alsın çayı ÇAYKUR’un verdiği zamanda parasını versin. Burada particiliği falan bir tarafa bırakacağız. Bu burada yaşayan insanın ekmeği demektir. Ekmeğimizle oynuyorlar, ekmeğimizi çalıyorlar.  Ne yapacağız parti yok bu işte bir araya geleceğiz. AKP’ ye oy verenler bu şekilde kanun çıkarırsalar size oy vermeyeceğim diyecekler.

“AKP’Lİ ESKİ VEKİLİN HAZIRLADIĞI ÇAY YASASINA TEPKİ KOYDUK GERİ ÇEKTİLER”

Çay üretici meclisleri Pazar temsilcisi çay üreticisi Recep Memişoğlu:

Biz bu bölgede çay yasasını ilk dillendiren, çay yasası çıksın diye bunun mücadelesini veren insanlardan biriyiz. Bu konuda Çay Üreticileri Sendikası’nı kurduk ve bu bölgede çay yasası çıksın diye mücadele ettik. Ve bir dönem geldi 2007’ den sonra AKP eski Rize milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu’nun çay yasası taslağı vardı bu, bu yasa tamamen üreticinin aleyhinde bir yasaydı. Biz bu yasayla ilgili çok ciddi bir tepki de koyduk ve yasayı geri çekmek zorunda kaldılar. O yasada çok açık bir şey söylüyordu, sözleşmeli üreticilik yoktu ama şu vardı, Türkiye’de üretilen çaylar dünya piyasasında, borsasında değerlendirilecek ve dünya borsasında verilen fiyat üzerinden yaş çaya fiyat verileceği söyleniyordu.

Bu yasada ise gizli olarak aynı madde var. Yani bizim ürettiğimiz kuru çaylar dünya borsasında değerlendirilecek ve bunun üzerinden yaş çayımıza fiyat verilecek. Bu ne demektir? Yani bugün yedi liraya çay satıyorsak hepimiz üreticiyiz yarın iki buçuk liraya üç liraya çay satacağız. Yani yaş çayımızın değeri bu olacak.”

“DERELERİMİZİ NASIL SAVUNDUĞUMUZU AMLATACAĞIZ”

CHP li Fındıklı belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu:

“On günlük maratonu çayla başladık. Yarın Pishala’dayız, öbür gün Zuğu’da bir sonraki gün Sümle’de daha sonraki gün Ağu’da yaylada olacağız. Gelenekleri yaşatacağız. Üreticimiz gelemiyor, çay topluyor biz köylerimize gideceğiz dedik. Deremizi nasıl savunduğumuzu ve bundan sonra denizimizi kafes balıkçılığına karşı, HES’lere karşı doğamızı nasıl koruduğumuzu hasbihal edeceğiz. Ekonomiyi Mustafa Sönmez’le Zuğu’ da konuşacağız, ekonomik krizi. En genç belediye başkanımızla, Ulaş Tepe’yle Sümle’de olacağız. Daha sonra müzik gruplarımızla yayla şenliği yapacağız. Hepsine buradan araçlar kalkacak. Akşam altıda başlayacak programımız tekrar dönüşü de araçlarla sağlayacağız. Festival sadece müzik dinletisi değil aslında bütün bu geleneklerimiz de yaşatmak, köylüye ulaşmak. Köylülerimizle birlikte olmak.” Dedi.

GENÇAĞA KARAFAZLI

timbir - birlik haber ajansi