ÇAY Eksperleri Platformu Başkanı Selçuk Er, “Günlük toplanması gereken çaydan daha fazlası toplanarak piyasaya sunuluyor.
Oluşan bu arz fazlası yaş çay, özel sektör firmalarının fiyat düşürmesine neden oluyor. Üreticilerimizin yaş çay hasadını günlük olarak azalttıkları ve zamana yaydıkları takdirde fiyatların yükseleceğini bilmesi gerekiyor” dedi.
Doğu Karadeniz’de; Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi başladı. Üreticiler, olgunlaşan çay filizlerini toplamak için bahçelere girdi. Ancak günlük toplanan çayın fazla olması nedeniyle bazı sorunların yaşandığını belirten Çay Eksperleri Platformu Başkanı Selçuk Er, günlük toplanması gereken çaydan daha fazlası toplanıp, piyasaya sürüldüğü için fiyatların da düştüğünü ifade ederek, üreticileri uyardı.
‘ARZ FAZLASI YAŞ ÇAY OLUYOR’
Başkan Er, 2021 yaş çay kampanyasının başladığı ilk günlerden itibaren çay tarımının ve bölgenin lokomotifi olan ÇAYKUR’a yönelik bilinçli bir şekilde olumsuz bir algı oluşturulduğunu belirterek, “Bu şekilde de çay üreticilerinin emeği ve alın teri üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışılıyor. Bizim için çay ve ÇAYKUR yani emek ve alın teri her türlü siyasi mülahazanın üzerindedir. ÇAYKUR kampanya açılış tarihi olan 17 Mayıs’tan itibaren Genel Müdür Yusuf Ziya Alim’in riayesetin de gece gündüz demeden sahada ve tam kapasite çalışıyor. Çay eksperleri olarak bizlerin alım yerlerinde gözlemlediğimiz üreticilerimizin açıklanan kotadan ve fiyattan memnun olduğu yönündedir. İklim şartlarından dolayı bütün çay bahçelerinde aynı anda bir gelişim olduğu için üreticilerimiz, çaylarının geçeceği yönünde endişe ediyor. Bu endişenin sonucu günlük toplanması gereken çaydan daha fazlası toplanarak piyasaya sunuluyor. Oluşan bu arz fazlası yaş çay, özel sektör firmalarının fiyat düşürmesine neden oluyor” diye konuştu.
‘KALİTEYE ÖNEM VERMEMİZ GEREKİYOR’
ÇAYKUR’un günlük işleme kapasitesinin çok üzerinde yaş çay almasına rağmen kontenjan uygulamasına gitmesinin mecburi olduğunu ifade eden Başkan Er, “Bu durumu üreticilerimiz biliyor ve takdir ediyor. Üreticilerimizden beklentimiz çay hasadını biraz daha zamana yayarak oluşan yoğunluğu dengelemeleridir. ÇAYKUR’un önceki yıllarda olduğu gibi taahhüt ettiği kotayı üreticilerimizden zaman içinde alacağını biliyoruz. Üreticilerimizin yaş çay hasadını günlük olarak azalttıkları ve zamana yaydıkları takdirde fiyatların yükseleceğini bilmesi gerekiyor. Çay tarımının sürdürülebilirliği için hep birlikte el ele vererek, bahçeden bardağa kadar olan serüvende her aşamada kaliteye önem vermemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.